Hoedspruit, here we come! After a relative short night, we had a great(!) breakfast, with all sorts of food, warm and cold, from breads, freshly prepared eggs, to fresh fruits and spicy sausages… One plus point for Tsogo Sun!

We already had our bags with us, so from the breakfast table, to the reception, checking out, and into the awaiting shuttle – before we knew it, we were back at the airport at Terminal B. We were hardly inside, and again, someone offered to help us… Of course for a tip!

He helped us use the checkin machine, printing labels, and showing us the bagage drop-off. Within 5 minutes were checked in, and heading for the security check. That was worth 50 ZAR… Oh, almost forget, the man looked at J. and said, let’s move you to the front row, so you have some extra room…  TOTALLY worth the 50 ZAR!!

Op naar Hoedspruit! Na een korte nacht genieten we van een heerlijk ontbijt, met warme en koude gerechten, verschillende soorten brood, fruit, naar wens bereidde eitjes en pittig gekruide worstjes. Het ontbijt is een pluspuntje voor Tsogo Sun!

Onze bagage hadden we al meegenomen, dus van het ontbijt direct door naar de receptie om uit te checken, en meteen door naar gereed staande shuttle bus. Voor we het weten zijn we weer terug op Tambo Airport, nu bij Terminal B. We zijn maar amper binnen, of, jawel hoor, daar is alweer een helpende hand…..natuurlijk in ruil voor een tip! Maar, het moet gezegd, hij helpt goed: bij het inchecken kijkt hij naar Jack en zegt: wil je op de voorste rij, dan heb je meer beenruimte! Daarna brengt hij ons naar de bagage drop off en binnen 5 minuten zijn we klaar: helemaal de 50 ZAR waard.

Once through security, we found a bar, for a good cup of coffee, and we relaxed a little, before moving towards the gate, where at 9:20h sharp a lady shoed up to start the boarding procedure. Perfect timing!

The plane was a small Embraer 190, and it almost completely filled up. And what a room for our legs! Even more than with KLM, and a lot cheaper…

Na de security check zoeken we een plekje om even een kop koffie te drinken en te relaxen, voordat we naar de gate D04 gaan, waar stipt om 9:20 een dame verschijnt die prompt start met het boarden. Dat is nog eens op tijd werken!

We gaan aan boord van een Embraer 190, die snel helemaal vol is (ong. 100 passagiers). De beenruimte is riant! Ruim meer dan bij de KLM, en in dit geval: gratis!

The flight to Hoedspruit was short and sweet… But the landscape! Amazing, these brown reddish colours… We landed smoothly and before we new it we were at the gate. Well, there was no gate… Just a piece of tarmac where we stopped. A ladder was rolled against the plane, and because we were on row 3, we were out of the plane in no time.

You might expect a terminal building of some sort, but walking from the plane, we were directed towards a small house, where about 10 men from different hotels and lodges were waiting with names on signs… One of the last had AM’s name on it. We had to wait for another couple before we could walk over to a barn, where out seat cases would be dropped off. After a couple of minutes a garage door on the side was opened, and the bags and suitcases were rolled inside… No belt, nothing, just putting them in the centre of the barn, and grab yours when you see it. So weird, and funny!!

De vlucht naar Hoedspruit is kort en goed. We stijgen snel naar 35000 foot, en genieten van het uitzicht: de kleuren van het landschap zijn indrukwekkend. Na een korte vlucht landen we alweer, en taxiën een paar minuten voor we bij de ‘gate’ zijn. Nou ja gate…. we gaan met de trap naar buiten (wat is het heerijk warm!) en lopen over een klinkerpaadje naar een gebouwtje dat bomvol mensen staat, die bordjes met namen omhoog houden…op een van de laatste herkennen we AM’s naam. Nog even wachten op een paar andere gasten en onze koffers, en dan moeten we naar een soort half open schuur lopen. Na een paar minuten wordt met veel omhaal een ijzeren rolgordijn omhoog getrokken en verschijnt er een tractor met aanhanger, waarin de bagage ligt. De koffers worden een voor een naar binnen gebracht en in het midden van de ruimte gelegd, zodat een ieder de zijne kan zoeken. Hilarisch!

We got in the lodge shuttle bus, and are welcomed with a bottle of ice cold water, mmm! The drive to the wild life estate where our the lodge is, took some 25 minutes. We arrived at Mhlabeni Unembeza Lodge where we are welcomed by Ronald, chief of staff, and fresh homemade icetea. The lodge is beyond our expectations: it’s spacious, with a private pool, roof terrace, fire pit, and we are completely pampered! Ronald arranges a pick up for us to  the main building where lunch is served, breakfast and dinner are prepared at the lodge. There are 8 guests in total, but the majority of the day it’s only the two of us. A reservation is made for a tour to spot wildlife at the end of the day. Oh yeah, one thing: we have to keep the doors closed, otherwise the Black Velvet monkeys will come in to steal food….

In de shuttle bus worden we verwelkomd met een flesje ijskoud water, heerlijk! De tocht naar het wildpark waarin we gaan overnachten duurt 25 minuten, en dan arriveren we bij Mhlabeni Unembeza Lodge waar we hartelijk welkom worden geheten door Ronald en een glaasje homemade icetea. De lodge overtreft al onze verwachtingen: niet alleen schitterend gelegen, van alle gemakken voorzien, eigen zwembad, vuurplaats, dakterras, maar  ook de complete verzorging die we hier krijgen. Voor de lunch wordt een pick up geregeld naar het hoofdgebouw, de andere maaltijden worden in de villa zelf bereid. Er zijn in totaal 8 gasten, maar het grootste deel van de dag zijn we alleen. Ronald reserveert voor ons een tour aan het eind van de middag om wild te spotten. Oh ja, we moeten een ding niet vergeten: houd de buitendeuren dicht, anders komen er apen naar binnen op zoek naar eten!

After lunch at the main lodge (wraps, salad, fresh fruit), we relax a bit on the terrace, work on the blog and go in the pool. At 16:30 we are picked up by Prisca for the tour, she will not only drive us, but is happy to take questions, and loves to spot wildlife herself. The wild life estate is giving home to a number of different but non-dangerous species, however occasionally a leopard, hyena or wild dog slips in. There is another Dutch couple on board, hoping to make some nice pictures. After we have passed some wild pigs (everzwijnen??), we see heads looking over trees: definitely giraffes! Prisca stops the car and we all get off to take pictures. it is truly amazing to see these from so close…the tour goes on and we spot lots of waterbucks, impalas common duikers, and birds, but no zebra’s…but hey, that’s nature, and we can’t force it! When the sun is nearly set, Prisca offers us drinks and snacks, a real pleasure….

Na de lunch in het hoofdgebouw (wraps, salade, vers fruit), gaan we een beetje ontspannen op het terras, werken aan de blog, en duiken het zwembad in. Heerlijk. Om half vijf worden we opgehaald door Prisca, zij is de ranger die ons, samen met een ander Hollands stel, zal meenemen het reservaat in op zoek naar dieren. Nadat we al een paar everzwijnen hebben zien langs scharrelen zien we ineens koppen boven de bomen uitsteken: giraffen! Prisca zet de auto aan de kant en we stappen uit. Het is zo bijzonder om de dieren van dichtbij te zien, terwijl ze rustig wat blaadjes staan te eten. We zien op het vervolg van de rit impalas, waterbokken, duikers, vogels, alleen de zebras houden zich verstopt. Maar ach, dat is de natuur, die laat zich niet sturen. Voor we weer teruggaan, is er nog een korte stop in gepland waar Prisca ter plaatse een kleine bar inricht, en een glaasje wijn serveert bij de ondergaande zon…

Back at the lodge, the sun is set, the fire is lit and we sit next to it to enjoy a glass of wine before dinner is served near the pool, under a starry, starry sky. New taste experiences, it is really lovely! Before we go to bed, we sit a while on the roof terrace to watch the stars and the milky way.

Terug bij de lodge is het alweer donker, maar er brandt een klein kampvuurtje, en daarnaast is het prima genieten van een glaasje wijn, voordat het diner wordt geserveerd op het terras bij het zwembad, onder de sterrenhemel. Het is heerlijk buiten, nog ruim 25 graden, en we genieten van nieuwe, onbekende gerechten. Na het eten zitten we nog even op het dakterras en kijken naar de sterren en de melkweg.

Aanbevolen artikelen